top of page

Zwangerschapsreflexologie

Zwangerschapsreflexologie

Zwangerschapsreflexologie is een ontspannende voetmassage die verlichting geeft bij zwangerschapsklachten zoals misselijkheid, maagzuur of rugpijn. Tevens kan deze massage ingezet worden bij het draaien van een stuitligging of om de bevalling op te wekken. De massage is veilig, zacht en ontspannend. Het zorgt ervoor dat je zwangere lichaam optimaal werkt en dat je zoveel mogelijk kunt genieten van deze bijzondere tijd.

Naast de reflexologie ben je ook welkom voor een ontspannende zwangerschapsmassage op bijvoorbeeld rug, bekken, benen of schouders.

Refelxologie bij zwangerschap

Zwangerschapsreflexologie is een specialisatie van de voetreflexologie. Voetreflexologie richt zich op massage van drukpunten op je voeten, de zogenaamde reflexzones. Al die reflexzones staan in verbinding met de rest van je lichaam. Zo is er bijvoorbeeld op je voet een reflexgebied voor je rug, je maag, je blaas enzovoort. Intensieve massage van die gebieden zorgt voor herstel en balans in je lichaam. Enkele voorbeelden waarbij zwangerschapsreflexologie wordt toegepast:

 • misselijkheid

 • rugpijn

 • vermoeidheid

 • maagzuur

 • stemmingswisselingen

 • (terugkerende) blaasontsteking

 • problemen met de stoelgang

 • vocht vasthouden (oedeem)

 

Daarnaast is er behandeling mogelijk bij stuit- en dwarsligging, en een behandeling om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent.
 

Helpt ook bij misselijkheid

Stuit- en dwarsligging

Voetreflex verhelpt stuit- en dwarsligging

Baby’s bewegen regelmatig in het vruchtwater en veranderen vaak van ligging. Rond de 36 weken liggen de meeste baby’s in hoofdligging en nog 3-4% in stuitligging. Ligt je baby in stuit- of dwarsligging dan kan je met behulp van reflexologie trachten het kindje te laten draaien. Het is een zachte behandeling op de voeten.

Wat kun je verwachten van een behandeling ?
Deze specifieke voetreflexbehandeling richt zich met name op de voetzones die in verband staan met de buik en de baby. De baby wordt gestimuleerd om flink te gaan bewegen en uiteindelijk, uitgenodigd om zelf te draaien. Zo’n 50 tot 60% van de stuit- en dwarsliggingen draaien door deze behandeling binnen 48 uur.

 

Het beste is om in de 34e week van de zwangerschap te starten met deze specifieke voetmassage. Het kan tot week 36/37. Wanneer de baby niet draait door de behandeling kan een uitwendige versie alsnog worden uitgevoerd worden door de gynaecoloog.

Weeën opwekken

Weeën opwekken met reflexologie

Reflexologie kan worden ingezet om de weeën op te wekken wanneer de bevalling niet vanzelf start. Deze behandeling kan worden ingezet als:

 

 • Je overtijd bent maar de bevalling laat op zich wachten

 • Je vliezen zijn gebroken maar de weeën blijven uit

 • Bij een miskraam waarbij het vruchtje niet wil loslaten

 

Wat kun je verwachten van een behandeling ?
Er wordt begonnen met een intakegesprek en vervolgens een ontspannende voetmassage. Daarna worden de belangrijkste reflexzones gestimuleerd en een aantal acupunctuurpunten die helpen om o.a. hormonen te stimuleren en de weeën op te wekken.

 

De massage is zacht en wordt als ontspannend ervaren. Er is geen garantie dat het lichaam gaat reageren. De ervaring leert wel dat veel vrouwen een uur na de behandeling de eerste weeën krijgen, die later overgaan in ontsluitingsweeën. Soms is een herhaling van de behandeling nodig.

Even voorstellen

Yvonne Brekelmans, praktijk ErZijn Eindhoven

Mijn naam is Yvonne Brekelmans. Masseren en kennis doorgeven is mijn passie. Na mijn HBO opleiding tot Massagetherapeut heb ik diverse bijscholingen gevolgd waaronder Zwangerschapsmassage, Zwangerschapsreflexologie en 5-elementen voeding bij zwangerschap.
 

Daarnaast geef ik massagetrainingen in o.a. zwangerschapsmassage en in voetreflexologie.

Ik ontmoet je graag in mijn praktijk!

Yvonne Brekelmans
ErZijn Massage & Therapie

Landleven 204
5658 HZ Eindhoven
tel: 06 - 13 02 11 58
yvonne@erzijn.net

Tarief: 60 minuten: € 80,00

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, is (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk.

Cadeaubon
Op zoek naar een originele verrassing voor je zwangere vriendin, partner of collega? Geef een zwangerschapsmassage cadeau! 

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat mijn kindje zou draaien na een voetmassage, maar het is gebeurd! En het was ook nog een heerlijk ontspannende behandeling. Dank je wel, Yvonne.

- MARIEKE

Ervaringen

Tijdens de overtijdbehandeling kreeg ik al harde buiken. ’s Avonds begonnen de weeën door te zetten en de volgende dag is ons dochtertje geboren. Een pittige bevalling want het ging best snel, maar ik kon gelukkig goed bij mezelf blijven.

- MONIQUE

Bij mijn eerste zwangerschap was ik continue misselijk. De hele dag. Gelukkig ben ik vrij snel bij Yvonne terecht gekomen, en zakte de misselijkheid met de reflex-behandelingen. Ik kon weer iets doen: leven, werken, heerlijk om te kunnen genieten van mijn zwangerschap.

- JOLANDE

bottom of page